Välkommen till vår blogg!

Spegeln är en del av Hagagymnasiets Individuella Alternativ. Vi erbjuder v
ägledning i både livet och skolan.

TEMA

Att veta hur samhället fungerar och vad som förväntas av dig som vuxen är en förutsättning för att kunna stå på egna ben. Därför jobbar vi med olika teman under hela året. 

Läsåret 2017/2018


TEMA Arbetsliv
 • Vi använde oss av arbetsformedlingen.se som grund. Eleverna fick skapa sig ett konto på hemsidan och prova på att skriva in sig. De gjorde intressetest och vi såg tillsammans på olika yrkesfilmer. Med hjälp av mentimeter.se kunde alla delta i diskussioner kring praktik och vilka yrken som är intressanta. 
 • Studiebesök på Second Chance School. Vi träffade Lotta och Pierre och fick en kort information om verksamheten. Man kan läsa mer på: http://www.secondchanceschool.se/

TEMA: Sinnen
Uppstart: Vi pratar om det sjätte sinnet, bjuder på goda tilltugg och ser ett avsnitt ur De Okända - http://www.tv4.se/det-ok%C3%A4nda/klipp/det-ok%C3%A4nda-del-11-3080095

Känsel

Syn

Hörsel

Smak

Lukt

TEMA: Ekonomi
Privatekonomi: vi ser filmer i serien “Livet och pengarna” och vi diskuterar ord mm ur lärarhandledningen
https://www.konsumentverket.se/for-larare/skolmaterial/arskurs-7-9/livet-och-pengarna/
https://www.youtube.com/watch?v=a594x4QCAEM

Budget: https://www.efn.se/tagg/budget/sa-funkar-det-budget/

Egen lägenhet: Varje elev “får” en etta, 25000kr och en IKEA-katalog. Uppgift: fyll lägenhet med möbler och annan inredning. Skriv upp kostnader och klistra in bilder på det du väljer.

Besök av bankman: Pratar om regler för myndiga, legitimation, lån, mm.

TEMA: Tobak
tisdag 24/10 - Vi startar temat med:
information om Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025
diskussion om “den stora blåsningen”
information om den nya tobakslagen från maj 2016
4-hörn övning om rökning


torsdag 26/10 - Vi ser filmen “TOBAKSBARN”, delarna om Brasilien, Indonesien och Bangladesh och diskuterar varje del.


måndag 6/11 11:15 - Skolsköterska Paula kommer och informerar om att sluta röka. Detta är frivilligt att delta i.


torsdag 9/11
Vi avslutar filmen “Tobaksbarn” och ser första delen om Malawi och sista 5 minuterna om tobaksbolagen.
Se kort film med bloggaren Daniel Holmström som också är ambassadör för Tobaksbarn: https://www.youtube.com/watch?v=DdsLPLvwUkk
Se film om att sluta röka som andra elever gjort: https://www.youtube.com/watch?v=kvxTdZqLfYg


Tidigare frågor som kommit upp:
Vad får en tobaksbonde betalt för ett paket cigaretter?
Varför odlar man inte mat? Kan de inte? Tobak är en av de mest lönsamma grödorna att odla. Bönderna arrenderar mark hos större plantageägare eller tobaksbolag. Markägaren eller tobaksföretaget förser dem med utsäde, gödsel och bekämpningsmedel på kredit. Tobak kräver mycket skötsel och det finns ingen tid kvar att odla annat.
När togs tobaksreklam bort i Sverige? 1993 förbjöds den. Nu är den begränsad till indirekt reklam samt reklam inne i affärer som säljer tobak. EU förbjöd reklam 2005 i tidningar, radio och internet. Det är inte heller tillåtet för tobakstillverkare och importörer att marknadsföra sina produktet genom att sponsra idrottsgalor eller andra evenemang dit allmänheten har tillträde. Göm undan tobaken i butik, och förvara cigaretter i stängda skåp. Sådant exponeringsförbud finns redan i bland annat Norge och Finland.


Prata om 4-hörn fråga:
Vad tycker du det värsta med rökning är?
SPÅNA TILLSAMMANS PÅ TAVLAN


tisdag 14/11 REKLAM - visa presentation och prata om reklam. Hur påverkar det oss? Reklamfilmer: NY REKLAM - för att sluta röka:

https://www.youtube.com/watch?v=W1Pd7Eh0Q00


torsdag 16/11 och tisdag 21/11 - Uppdrag: att skriva en informationstext om rökning i Pages eller Keynote. Förslag på ämnen: ekonomi, tobaksbolag, reklaminformation, barnarbete, information, fakta om att sluta röka, tobakens historia, snus

TEMA: Djur


Temats syfte
Att tillsammans utforska vilda och tama djur i vår närhet.


Temats koppling till läroplanen
Biologi
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av( både systematiska undersökningar och) olika typer av källor.

Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
Hämtat ur Läroplan för grundskolan sid 111

Innehåll
Eget arbete under temat - skriva om ett utrotningshotat djur.  Vi kan arbeta med detta flera ggr.


Vi börjar med INTRODUKTIONSVECKOR vecka 34-37 med syftet att lära känna varandra och verksamheten.Läsåret 2016/2017

TEMA Östergötland
Vi har rest runt i Östergötland och upptäckt nya och gamla platser.  Bland dessa hittade vi till Motala och var inne på Motormuseet och Vätternakvariet. Vi besökte Hävla kvarn och träffade mjölnaren Lasse. En heldag for vi ut på Vikbolandet och kom till Dalmyra gruva, Strutsfarmen och Sänkdalens glass förstås. En varm och solig dag kröp vi ner i Trollegaters grottor och grillade sedan korv till lunch. Sista utflyktsdagen åkte vi till Linköping och besökte domkyrkan, Flygvapenmuseet och avslutade med gokart.


TEMA Arbetsliv
 • Vi använde oss av arbetsformedlingen.se som grund. Eleverna fick skapa sig ett konto på hemsidan och prova på att skriva in sig. De gjorde intressetest och vi såg tillsammans på olika yrkesfilmer. Med hjälp av mentimeter.se kunde alla delta i diskussioner kring praktik och vilka yrken som är intressanta. Alla har fått broschyren "Jobbguide för unga" från Arbetsförmedlingen. Den finns även digitalt https://www.arbetsformedlingen.se/download/18.1fbbb864136729570f5800035818/1425889219976/Jobbguide.pdf
 • Studiebesök på Second Chance School. Vi träffade samordnare Fia Björde och fick en kort information om verksamheten. Man kan läsa mer på: http://www.secondchanceschool.se/
 • Vi fick besök av Hanne som jobbar som VÅRDBITRÄDE inom hemtjänsten. Hon berättade vad yrket innebär och hur hon hamnade där. Hon har ingen utbildning som vårdbiträde utan började som timvikarie. Hon får däremot utbildning inom olika områden via hemtjänsten.
 • Vi bjöd in Sara och Nina, två unga tjejer som jobbar inom vården. En av dem utbildade sig till undersköterska på Komvux och jobbar på ett privat vårdhem. Den andra tjejen håller på att utbilda sig till undersköterska och jobbar under tiden som vårdbiträde inom hemtjänsten. De pratade om olika termer så som OB-tillägg, timvikarie, fast tjänst, delegering och APL.
 • Studiebesök på lagret Martin & Servera - vi fick en rundvandring av det stora lagret. Vi fick ta på oss reflexvästar, höll oss till vänster och aktade oss för alla truckar. Roger Lönn berättade bland annat om arbetstider, lön, säkerhet och arbetsmoral. De håller just nu på att anställa sommarvikarier.
 • Studiebesök på Marieborgs Folkhögskola, BASKURS på Fröbel. Skolan ligger på Södra Promenaden 81 och erbjuder många olika kurser. Baskursen vänder sig till dig som inte har 9-årig grundskola och till dig som inte har studerat på länge. Gå gärna in och läs på hemsidan http://www.marieborg.org/kurser/baskurs-grundskoleniva/ 
 • Besök av Oskar Ek från STÄDARNA i Norrköping. Han berättade om hur STÄDARNA skapades och varför. Företaget erbjuder bland annat hemstädning, städning på företag och fönsterputs. För STÄDARNA är personens INSTÄLLNING det viktigaste! Man behöver vara 18 år för att jobba där och man får gärna ha tagit körkort. Företaget erbjuder utbildning på företaget (Städarna Academy) och man får jobba med en handledare. De letar hela tiden efter människor som vill jobba extra på timmar!
 • Besök av Lisa som jobbar som undersköterska på akutmottagningen. Hon berättade om sitt liv och hur svårt det var när man inte var sugen på att gå i skolan.Hon har gått från att ha ett betyg från grundskolan till att bli utbildad undersköterska - ett jobb som hon trivs väldigt bra med. Lisa berättade att det är viktigt att TRO PÅ SIG SJÄLV, HÅLLA DET MAN LOVAR, ALLTID GÖRA SITT BÄSTA och SÄLJA IN SIG SJÄLV på jobbintervju. Hon berättade om när hon gick förbi Vägledningscentrum och såg deras reklamskylt "Om du bara hade ett liv vad skulle du jobba med då?". Den fick henne att tänka till och förstå att det är klart man ska göra det man vill!
 • Besök av Henrietta från IAs ARBTESLIVSSPÅR. Här kan elever få hjälp med att komma ut på praktik och få kontakt med arbetslivet. Det är viktigt att elever som vill börja på detta spår informerar skolan att man vill det!
 • Vi besökte Weibes kök, SMHIs personalrestaurang och träffade ägaren Ann-Mari. Hon berättade om hur det är att jobba i ett kök. Hon tycker det är viktigt att visa att man vill och att vara motiverad. Vi fick även äta lunch på restaurangen. Mycket gott!
 • Vi fick besök av Tomas som idag jobbar som billackerare. Han berättade att han inte klarade av att studera. Han valde istället att lära sig genom att praktisera och jobba på olika företag, bland annat på en lackeringsfirma för snickeri. Nu, efter många år, har han börjat jobba med det han verkligen vill - billackering!
 • Vi besökte Zackrissons bilverkstad och träffade Pia som är VD. Hon visade oss lokalerna och berättade om alla olika arbetsuppgifter. Pia berättade att hon har tagit emot elever från Second Chance och har även anställt några av dem för att de visat att de är MOTIVERADE och har VILJAN att jobba och lära sig nya saker!
 • Robban och Stina från Arbetsförmedlingen kom till oss och pratade om hur viktigt det är att vara motiverad och visa intresse. Detta gäller överallt för man vet aldrig vem man träffar och vilka kontakter man skapar! Det finns jobb att söka även om man inte har en utbildning. VÅGA!
TEMA Räddning
Studiebesök på ambulansintaget på Vrinnevisjukhuset.
Missing People i Östergötland kom och berättade om hur deras verksamhet fungerar.
HLR-utbildning och brandskyddsutbildning för elever och personal.
Besök av polisen och samtal kring deras arbete.

TEMA Rymden
Vi skapade ett eget planetarium med information om de olika planeterna.
Diskussioner, filmer och studiebesök på Visualiseringscenter C.

TEMA Norrköping.
Vi tittade på hällristningarna på Himmelstalundsfältet och pratade om Norrköping för 3000 år sedan. 
Vid andra tillfället pratade vi om och tittade på olika kända byggnader i stan.

Läsåret 2015/2016 jobbade vi med: vatten, djur och natur, tidning och arbetsliv.

Under vårt ARBETSLIVSTEMA vill vi förbereda våra elever för vägen ut i arbetslivet.

 • Vi inledde temat med att prata om vilka yrken elever funderar på i framtiden. Vi tittade på Arbetsförmedlingens hemsida, gjorde intressetest och tittade på yrkesfilmer.
 • Vi var på studiebesök på Djurbergs Järnhandel i Söderköping och träffade Anders Hult. 
 • I veckan kom Henrietta Jakolini, arbetskonsulent på Individuellt Alternativ, Hagagymnasiet. Hon pratade om IAs arbetslivsspår.
 • Under våren har vi även bjudit in "gamla" elever för att berätta om sin tid på Spegeln, hur den eventuellt har hjälpt dem och vad de gör idag.
 • Vi kommer även att göra studiebesök på en restaurang, prova på att skiva CV och personligt brev och få information om Second Chance School.


Läsåret 2014-2015 jobbade vi med TEMA: val, sinnen, migration, arbetsliv och Östergötland.